daily economicsdaily economicsdaily economicsdaily economicsdaily economics
Σχετικά με εμάς

ΣτόχοςH

Σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, έχει γίνει εμφανές πως οι ζωές όλων μας επηρεάζονται άμεσα από την πορεία του συνόλου της οικονομίας. Μια επερχόμενη ύφεση ή μια πολιτική απόφαση για επενδύσεις, είναι γεγονότα που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας και που συνεπώς θα πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι.

Και πράγματι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης φροντίζουν να μας προβάλλουν καθημερινά ένα μεγάλο πλήθος τέτοιων οικονομικών ειδήσεων. Εκείνο όμως που δε φροντίζουν είναι οι ειδήσεις αυτές να γίνονται πράγματι κατανοητές από όλους. Οικονομικοί όροι όπως Spread, Ανακεφαλαιοποίηση, Bail-in και PSI, των οποίων η σημασία είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό, παρεισφρέουν συχνά στη φρασεολογία πολιτικών και δημοσιογράφων αφαιρώντας, ουσιαστικά, το δικαίωμα κατανόησης της είδησης από πλήθος συμπολιτών μας.

 

Όραμά μας είναι να μειώσουμε την απόσταση ανάμεσα στο μέσο πολίτη και την Επιστήμη των Οικονομικών, βοηθώντας πρώτα απ’ όλα τους συμπολίτες μας να γνωρίσουν την πραγματική σημασία ορισμένων βασικών οικονομικών όρων. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε οι συμπολίτες μας θα βρίσκονται σε θέση να κατανοούν τα μέτρα πολιτικής που κατά καιρούς λαμβάνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, καθώς επίσης και τα επιχειρήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το ρόλο διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ και πολλά άλλα σχετικά και πολύ σημαντικά ζητήματα.

Σημαντικά όχι μόνο από θεωρητική σκοπιά, αλλά και από πρακτική επίσης, αφού η γνώση αυτή μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια μεγάλη αλλαγή στην πορεία της χώρας. Διότι, σε μια δημοκρατική κοινωνία, μόνο όταν οι πολίτες είναι συνειδητοποιημένοι και καλά πληροφορημένοι μπορούν να ασκήσουν κριτική στους πολιτικούς τους με τρόπο γόνιμο και αποτελεσματικό, να λάβουν αποφάσεις σύμφωνες με τα πραγματικά τους συμφέροντα και να έχουν έτσι τελικά, ένα καλύτερο μέλλον.

 

Έρευνα

Την άνοιξη του 2016 ζητήσαμε από 100 συμπολίτες μας, που όμως δεν πραγματοποιούν ούτε έχουν ήδη πραγματοποιήσει σπουδές σχετικές με τα Οικονομικά, να μας πουν αν «Ναι» γνωρίζουν ή «Όχι» δε γνωρίζουν τη σημασία έξι οικονομικών όρων που κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολύ τόσο στην τηλεόραση όσο και στα υπόλοιπα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και να μας απαντήσουν σε μερικά ακόμα κρίσιμα ερωτήματα.

 

 

 

Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας έρχονται να επιβεβαιώσουν το γεγονός πως, δυστυχώς, ακόμα και μερικοί από τους πιο συχνά «ακουσμένους» τα τελευταία χρόνια οικονομικούς όρους, δε γίνονται απόλυτα κατανοητοί από όλους. Επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων συμπολιτών μας φαίνεται να αναγνωρίζει την αξία της κατανόησης οικονομικών όρων, θεωρεί τη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης ανεπαρκή στον τομέα της επεξήγησής τους και τέλος, δηλώνει πρόθυμη να αποκτήσει πράγματι μια μεγαλύτερη εξοικείωση με τα οικονομικά.