daily economicsdaily economicsdaily economicsdaily economicsdaily economics
Άρθρα

Η χαμένη αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησηςH

Η χαμένη αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης
Εικόνα πάνω από τους πίνακες

του Ζώη Τσώλη

Αρθρογράφος της εφημερίδας "Το Βήμα"


Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2008

405 λέξεις

Διαβάζουμε και σήμερα σε διπλανές στήλες μία ακόμη έκθεση των διεθνών οίκων αξιολόγησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ξεχειλίζει από απαισιοδοξία, χωρίς να προσθέτει τίποτε καινούριο στην ανάλυση που έχουν διατυπώσει από τις στήλες του «Βήματος» έλληνες καθηγητές των Οικονομικών, ειδικοί επί των αγορών, οι περισσότεροι πολιτικοί, αλλά και τα καθημερινά ρεπορτάζ των τελευταίων μηνών.

Γιατί όμως το επισημαίνουμε... Η Standard & Ρoor΄s, όπως και οι άλλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, έναν χρόνο πριν βρισκόταν περίπου στην άλλη όχθη. Ξεχείλιζαν όλοι από αισιοδοξία για τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, τα μεγάλα deals που έρχονται, τα έργα που γίνονται, την ευρωστία των ελληνικών τραπεζών και την ταχεία ανάπτυξή τους.

Υπάρχει δηλαδή μια θεαματική στροφή στις εκτιμήσεις τους... Βεβαίως και η ελληνική οικονομία επηρεάζεται από τη διεθνή οικονομική κρίση, την οποία όμως ποτέ οι ίδιοι αναλυτές δεν πρόβλεψαν, αλλά η αλήθεια βρίσκεται κάπου στο μέσον. Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα είναι ασφαλώς μικρότερες απ΄ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Δανία ανακοινώθηκε επισήμως ότι η χώρα εισήλθε σε περίοδο ύφεσης και στο Βέλγιο ο πληθωρισμός έφθασε το 5,8%!

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κι αυτοί την «ψυχολογία της αγέλης» και πίσω από βαρύγδουπες εκθέσεις «παπαγαλίζουν» εκτιμήσεις, προβλέψεις και συμπεράσματα που, αν κάποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις, θα αντιληφθεί ότι απλώς αναπαράγουν, ας πούμε, τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ποιο είναι όμως το νέο στοιχείο στη σημερινή παρουσία τους...

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κατηγορήθηκαν ότι βρίσκονταν σε συνδιαλλαγή με τις τράπεζες και στα «report» που επηρεάζουν τους επενδυτές, την πορεία των μετοχών και γενικότερα των αγορών απέκρυψαν συστηματικά- αν όχι και συνειδητά- τα σημάδια της πιστωτικής κρίσης που ξέσπασε τον Αύγουστο του 2007.Οι κατηγορίες μπορεί να μην αποδεικνύονται, ένα όμως είναι βέβαιο. Οτι οι οίκοι αξιολόγησης είναι ακατάλληλοι να βαθμολογούν πλέον τις επιδόσεις των οικονομιών, αφού οι ίδιοι «κόπηκαν» στις εξετάσεις.

Η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ πρώτη έθιξε αυτό το ζήτημα και πρότεινε τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αναζητηθεί ένας νέος αξιόπιστος μηχανισμός αξιολόγησης των οικονομιών, του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων. Τις επισημάνσεις της, υιοθετούν κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ, η οποία μπορεί να αναγνωρίζει τον ρόλο των διεθνών αλλά ιδιωτικών οίκων αξιολόγησης, έρχεται όμως να προτείνει σειρά προϋποθέσεων για τη λειτουργία τους. Οπως, π.χ., να έχουν μηχανισμούς άντλησης επίσημης και αξιόπιστης πληροφόρησης, αναγνωρισμένο προσωπικό με τις επιστημονικές γνώσεις γι΄ αυτές τις αναλύσεις. Η ευθύνη είναι τεράστια, ίσως ήρθε η ώρα οι γιάπις που παριστάνουν τους ειδικούς να πάνε κι αυτοί σπίτια τους...

Πηγή: Το Βήμα Γνώμες

Κοινοποίηση

Αξιολόγηση

Πως αξιολογείτε εσείς το άρθρο «Η χαμένη αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης»;

Παρακαλώ επιλέξτε μία απάντηση
Πιστεύετε ότι σας προσέφερε χρήσιμες γνώσεις;

Παρακαλώ επιλέξτε μία απάντηση
Σας φάνηκαν κατανοητά όσα διαβάστε;

Please specify your position in the company