daily economicsdaily economicsdaily economicsdaily economicsdaily economics
Άρθρα

Χαλαρή νομισματική πολιτική από ΕΚΤH

Χαλαρή νομισματική πολιτική από ΕΚΤ
Εικόνα πάνω από τους πίνακες

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016

526 λέξεις

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης θεωρούν ότι η οικονομία έχει ανάγκη τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η ΕΚΤ, ώστε να συνεχιστεί η ανάκαμψη και να κινηθεί ο πληθωρισμός προς τον στόχο του 2%, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου. Από την Τρίτη παρατηρείται αναταραχή στις αγορές ομολόγων, εξαιτίας δημοσιεύματος του Bloomberg, που ανέφερε ότι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο είχε επιτευχθεί άτυπη συμφωνία πως πρέπει να αρχίσει να μειώνεται το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων που κάνει η ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Τη φημολογία διέψευσε χθες και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 7 και στις 8 Σεπτεμβρίου, υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι πρέπει να συνεχιστεί η χαλαρή νομισματική πολιτική, ώστε να διατηρηθεί σε χαμηλό επίπεδο το κόστος του χρήματος και να υποστηριχθούν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός. «Ηταν συνεπώς πολύ κρίσιμο θέμα να διατηρηθεί ο βαθμός νομισματικής υποστήριξης που έχει ενσωματωθεί και στις προβλέψεις της ΕΚΤ», αναφέρεται στα πρακτικά. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενισχύσει τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ εφαρμόζει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή μαζικής αγοράς ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ύψους 80 δισ. ευρώ, από τον Μάρτιο του 2015. Το πρόγραμμα προβλέπεται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2017 ή μέχρι να αυξηθεί αισθητά ο πληθωρισμός, έχει δηλώσει κατ' επανάληψιν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί στο 0,4%.

Μιλώντας χθες από τη Νέα Υόρκη ο κ. Κονστάνσιο δήλωσε, αναφερόμενος στην είδηση περί σταδιακής μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων, ότι «δεν είναι ορθή, τελεία. Δεν έχουμε συζητήσει καθόλου το χρονοδιάγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Οπότε όλα αυτά είναι απλώς φήμες». Και ο κ. Πέτερ Πρατ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, προειδοποίησε χθες πως η πρόωρη αναίρεση των μέτρων στήριξης της οικονομίας θα οδηγούσε σε διακοπή της ανάκαμψης της οικονομίας. «Η σταδιακή επιστροφή της οικονομίας μας σε ένα ισορροπημένο μονοπάτι ανάπτυξης το πιθανότερο είναι πως θα ανακοπτόταν και θα αντιστρεφόταν αν αποσυρόταν πρόωρα η νομισματική επέκταση», τόνισε ο κ. Πρατ. Οι κεντρικοί τραπεζίτες επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους να δράσουν «χωρίς καθυστέρηση» και «χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα», ώστε να επαναφέρουν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%.

Παράλληλα, τα μέλη της ΕΚΤ συζήτησαν το πρόβλημα της δυνητικής έλλειψης ομολόγων προς αγορά, εξαιτίας της υποχώρησης των αποδόσεων σε αρνητικό επίπεδο σε πολλές περιπτώσεις. Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει ότι δεν θα αγοράζει ομόλογα με απόδοση κάτω από το -0,4%, επίπεδο όπου βρίσκεται το επιτόκιο καταθέσεων για τις τράπεζες που τοποθετούν τα χρήματά τους στην ΕΚΤ.

«Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία σχετικά με την αποφασιστικότητα του διοικητικού συμβουλίου να εκτελέσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του, και να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα, εφόσον χρειαστεί, ώστε να εκπληρώσει τον στόχο περί σταθερότητας των τιμών», αναφέρεται στα πρακτικά. Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία, όπου πολλοί πολιτικοί και οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ με τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί «τιμωρεί» τους Γερμανούς αποταμιευτές. Μάλιστα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε διστάσει να απαιτήσει την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, μέσω άρθρου του που είχε δημοσιευθεί σε γερμανική εφημερίδα στα τέλη Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν από την ομιλία του κ. Ντράγκι στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Πηγή: Η Καθημερινή

Κοινοποίηση

Αξιολόγηση

Πως αξιολογείτε εσείς το άρθρο «Χαλαρή νομισματική πολιτική από ΕΚΤ»;

Παρακαλώ επιλέξτε μία απάντηση
Πιστεύετε ότι σας προσέφερε χρήσιμες γνώσεις;

Παρακαλώ επιλέξτε μία απάντηση
Σας φάνηκαν κατανοητά όσα διαβάστε;

Please specify your position in the company